رشته راهنمای گردشگری در شاخه کاردانش وجود دارد دانش آموزان میتوانند بعد از گذراندن پایه نهم و در صورت کسب امتیاز و شرایط لازم برای ورود به شاخه کاردانش، وارد این رشته شوند. در صورت علاقهمندی میتوانند در رشته مدیریت گردشگری در دانشگاه علمی- کاربردی و یا رشته مدیریت جهانگردی، تاریخ و باستانشناسی در دانشگاههای دیگر ادامه تحصیل دهند. یکی از رشتههای جذاب شاخه کاردانش رشته راهنمای گردشگری است. راهنمای گردشگری باید اطلاعات کامل درباره میراث طبیعی و فرهنگی و اقلیمی و اجتماعی هر منطقه و همینطور درک خاصی از آدابورسوم و مقررات مرتبط با این منطقهها داشته باشد و بتواند باقدرت بیانش این اطلاعات را برای گردشگران توضیح دهد و در شرایط مختلف آنها را راهنمایی کند و اگر در سفر اطلاعاتی ناز داشتند در اختیار آنها قرار دهد. برای اینکه در این شغل موفق باشید باید روابط عمومی خوبی داشته باشید و بتوانید ارتباط نزدیک و همراه با احترام با مسافران برقرار کنید و به تاریخ و هنر علاقهمند داشته باشید. باید حافظه خوبی داشته و بتوانید اطلاعات تاریخی، رویدادها، حقایق، اعداد و ارقام را حفظ کنید و برای مسافران بیان نمایید. اگر میخواهید یک راهنمای گردشگری موفق باشید و بتوانید در موقعیتهای مختلف تصمیمهای درستی برای گروه بگیرید و مسئولیتپذیر باشید. همینطور باید ظاهری شیک و مناسب داشته باشید. اگر این خصوصیات رو دارید این شغل برای شما مناسب است.
آینده شغلی و تحصیلی رشته راهنمای گردشگری
دانش آموزان بعدازاین که تحصیلاتشان را با موفقیت پشت سر گذاشتند میتوانند در مقطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه علمی – کاربردی و سراسر و فنی حرفهای در رشته مرتبط ادامِه تحصیل بدهند. فارغالتحصیلان میتوانند بهعنوان رهبر گردشگری و کارمند آژانس هواپیمایی و دفتر فروش بلیط مشغول به کار شوند.
بازار کار رشته راهنمای گردشگری
بازار کار راهنمای گردشگری ارتباط مستقیمی با صنعت گردشگری دارد. متأسفانه در حال حاضر به دلایل مختلفی در کشور ما توجه اندکی به صنعت گردشگری داشته و تعداد تورهای مسافرتی در ایران نسبت به کشورهای دیگر بسیار کمتر است؛ بنابراین بازار کار خوبی برای علاقهمندان این رشته در کشور ما وجود ندارد و تعداد زیادی از راهنمایان گردشگری بیکار هستند. بهطورکلی راهنمای گردشگری میتواند در آژانسهای مسافرتی و گردشگری، مؤسسات گردشگری، هتلها و متلها مشغول به کار شود. وقتی تجربه بیشتری به دست آورد میتواند به سمتهای مدیریتی برسد. همچنین میتواند بهصورت مستقل با تورهای شرکتهای مختلف همکاری کند. اگر تجربه و سرمایه لازم را کسب کند حتی میتواند خودش آژانس مسافرتی و گردشگری تأسیس کند.
مواد درسی رشته راهنمای گردشگری
رشته راهنمای گردشگری شامل 45 واحد شایستگیهای فنی و 240 ساعت کارورزی است که عبارتاند از:
ردیف
عنوان درس
تعدادواحد
توضیحات
1
راهنمای عمومی گردشگری
10
راهنمای گردشگری کسی است که ضمن آشنایی با مفاهیم کلی راهنمایی سفرهای داخلی و خارجی، شناخت کافی از صنعت سفر و گردشگری، زبان تخصصی سفر و گردشگری، آدابورسوم و قومیتهای مختلف کشور، روحیات ملل، ویژگیهای تاریخی و جغرافیایی و معماری ایران، سخنوری و فن بیان، الگوهای رفتاری بینالمللی، نحوه بهکارگیری فناوری اطلاعات کاربرد قوانین و مقررات مرتبط با صنعت گردشگری، مذاهب گوناگون و کمکهای اولیه بهداشت سفر داشته باشد که در این درس هنرجو همه این موارد را میآموزد.
2
راهنمای موزه
9
هدف اصلی این درس تربیت و آموزش افراد متعهد بهعنوان راهنمای موزهها و بناها و محوطههای تاریخی و باستانی کشور با ارائه توضیحات فنی و صحیح و مناسب، به کار بستن شیوههای لازم و پاسخگویی مناسب به سؤالات بازدیدکنندگان از این اماکن و بالا بردن کیفیت معرفی آموزش میراث فرهنگی به مردم است
3
راهنمای گردشگری فرهنگی
7
مقصود گردشگری فرهنگی آن بخش از جریان گردشگری است که به جذابیتهای فرهنگی خاص شامل کارهای انجامشده، موزهها، نمایشگاهها، حوزههای هنر، نمایشنامهها و ارکسترها میپردازد.
4
راهنمای محلی
4
کسی است که توانایی شناخت ویژگیهای تاریخی، فرهنگی، طبیعی، گونههای زیستی و اقلیمی و صنایعدستی محلی و الگوهای رفتار و آداب معاشرت را داشته و با زبان بینالمللی آشنایی داشته باشد.
5
راهنمای گردشگری سلامت
3
گردشگری سلامت یعنی استفاده از خدماتی که به بهبود یا افزایش سلامتی و روحیه فرد منجر میشود و در مکانی خارج از محل سکونت فرد – که بیش از 24 ساعت است – به طول میانجامد.
6
راهنمای طبیعتگردی (اکو توریسم)
12
هدف از این درس آموزش به گردشگران برای کاهش صدمات و خسارات برای گردشگر و همچنین رضایتمندی میزبان است.
7
استاندارد مهارت
5
اختیاری
رشته راهنمای گردشگری شامل 42 واحد عمومی است:
ردیف
نام درس
تعداد واحد
1
تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) 1
2
2
عربی، زبان قرآن 1
1
3
فارسی 1
2
4
زبان خارجی 1
2
5
جغرافیای عمومی و استان شناسی
2
6
تربیتبدنی 1
2
7
الزامات محیط کار
2
8
ریاضی 1
2
9
تعلیمات دینی (دینی، قرآن و اخلاق) 2
2
10
عربی، زبان قرآن 2
1
11
فارسی 2
2
12
زبان خارجی 2
2
13
تاریخ معاصر
2
14
تربیتبدنی 2
2
15
انسان و محیطزیست
2
16
درس انتخابی (1- هنر 2- تفکر و سواد رسانهای)
2
17
کارگاه نوآوری و کارآفرینی
3
18
درس انتخابی (1- کاربرد فناوریهای نوین 2- مدیریت تولید)